Wetenschap plus kunst maakt coachend leiderschap

Jarenlang was het heel gebruikelijk dat directie en management hun medewerkers aanstuurden op targets. De grenzen van deze managementstijl komen echter steeds meer aan het licht. “Mensgericht leiderschap met een focus op talenten, drijfveren en targets vormen eveneens belangrijke elementen om tot goede resultaten te komen,” stelt Dr. Ursula Glunk, werkzaam bij de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht.

Acht uur per dag zit gemiddeld een medewerker op zijn werk. De beste uren van de dag. Ze kunnen productief en plezierig zijn of een hel. “We creëren samen onze sociale omgeving,” aldus Glunk tijdens de Kennisproeverij van Maastricht University, afgelopen 18 juni. “Laten we er dan toch iets van maken, zodat we aan het einde van de dag naar huis komen met het gevoel dat we onze tijd zinvol hebben doorgebracht, dat ons werk voldoening geeft en een waardevolle bijdrage levert. Belangrijk hierbij is de sfeer in een team, de relatie tussen leidinggevende en medewerkers, de betrokkenheid van medewerkers, de doelstellingen en of mensen bij het realiseren hiervan gebruik kunnen maken van hun eigen talenten en drijfveren. Kortom, worden mensen op de juiste manier uitgedaagd?”

Volgens Glunk begint leiderschap bij jezelf. “Want wie zichzelf niet kan leiden, kan moeilijk anderen gaan leiden. Ieder mens managed zijn eigen energie en vitaliteit, zijn emotionele en cognitieve flexibiliteit. Ook authentieke drijfveren spelen een belangrijke rol bij succesvol leidinggeven. Om die te herkennen moet je je losmaken van de verwachtingen van anderen, beloningen en je ego. Wat inspireert jou daadwerkelijk? Waarvan word jij blij? Waar zie je jouw bijdrage? Coachend leiderschap richt zich op het ontwikkelen van medewerkers in de richting van persoonlijk leiderschap. Deze managementstijl vergt dus andere vaardigheden dan pure resultaatgerichtheid. Het gaat hier erom vertrouwen op te bouwen en mensen in staat te stellen het beste van zichzelf te kunnen laten zien. Veel leidinggevenden vinden dat lastig. Ze weten niet hoe ze deze stijl met resultaatgerichtheid kunnen combineren of vragen zich af hoe ze hun eigen versie van coachend leiderschap kunnen ontwikkelen.”

Een bijkomende uitdaging in het moderne bedrijfsleven is de groeiende populariteit van het werken in teams. De complexe dynamiek die ontstaat wanneer mensen samenwerken, stelt managers voor de vraag hoe ze het beste kunnen aansluiten bij de verschillende belangen in het team zonder de focus kwijt te raken. “De uitdagingen waarmee leidinggevenden geconfronteerd worden, zijn dan ook zeer persoonlijk,” licht Glunk toe. “Leiderschapsontwikkeling kan immers niet op een ‘one-size-fits-all’ manier gebeuren. Onze leiderschapsontwikkeltrajecten bieden daarom naast wetenschappelijke kennis vooral ook veel ruimte voor persoonlijke coaching en intervisie. Tenslotte is leidinggeven niet alleen een wetenschap maar ook een kunst.”

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Leiderschap en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s