Streven naar dubbele cijfers blijft valkuil

door: Harry Hummels, directeur SNS Asset Management, deeltijdhoogleaar bij de MBA programma’s van Maastricht University School of Business and Economics

Duurzaam beleggen op een manier waarbij gelijktijdig invulling wordt gegeven aan financieel rendement en aan sociale, maatschappelijke en milieudoelstellingen is niet langer een utopie. Harry Hummels, directielid SNS Asset Management en hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht bewijst in een artikel in Het Financieele Dagblad dat impact investing – beleggen met oog voor een betere wereld – weldegelijk lonend kan zijn. “Microfinanciering is daarvan een goed voorbeeld”, aldus Hummels.

Financiën eerst

Het spectrum van impact investing beweegt zich van financiën eerst, waarbij het financieel rendement leidend is tot impact eerst waarbij de sociale en milieu-uitkomsten voorop staan. Commerciële aanbieders zoals SNS Asset Management, Triodos of Blue Orchard concurreren met Oikocredit of een kleine stichting als Pequeno.

Gordon Gekko

Deze nieuwe vorm van gericht duurzaam beleggen betekent volgens Hummels een afscheid van de oude visie op groei en vooruitgang van zowel Gro Harlem Brundtland als Gordon Gekko. “Beiden veronderstelden dat waarde gecreëerd kan worden door investeringen in ondernemingen, projecten en ontwikkelingen met een groeiperspectief.

Ander beeld

Helaas vertoont de praktijk een ander beeld.” De informatie over de duurzaamheid van bedrijven is volgens hem zelden relevant en leidt nauwelijks tot een andere waardering door beleggers. “Zolang het streven naar dubbele cijfers of nog hogere rendementen blijft bestaan, loopt ook de ‘impact investor’ de kans in de zelfde valkuil te trappen als waarin de duurzame belegger is gevallen.”

Klik hier voor het volledige interview met Harry Hummels(PDF artikel Het Financieele Dagblad)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Maatschappelijk verantwoord ondernemen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s