Spaarvarken sneller vetmesten

Gezien de lage spaarrente lijkt beleggen een goed idee. Maar: beleggen is riskant en vraagt inspanning. Zes redenen om de beurs links te laten liggen (en eentje waarom het toch een goed idee kan zijn).

GA TOCH (NIET) BELEGGEN!

 De maximale rente op spaarrekeningen is 2,5 procent. Trek daar 1,2 procent vermogensrendementsheffing en de inflatie vanaf en spaargeld wordt alleen maar minder waard. Veel mensen overwegen daarom te gaan beleggen. In 2009 en – iets minder – 2010 lieten de beurzen fraaie rendementen zien. Wie begin 2009 honderd euro in de Amsterdamse beurs stak, had eind vorig jaar 140 euro. Maar beleggen is een mijnenveld. Zes redenen om het niet te doen.

1.        Niet genoeg geld

Regel 1 bij beleggen is dat alleen geld wordt belegd dat niet op korte termijn nodig is. Spaargeld is doorgaans altijd beschikbaar. Handig als er ineens forse kosten zijn omdat de auto het begeeft of er tijdelijk minder inkomen is. Een noodpot moet niet worden belegd.

2.        Iedereen belegt al

Pensioenfondsen beleggen voor werknemers zo’n 700 miljard euro, deels in zeer risicovolle beleggingen als grondstoffen en private ondernemingen. Ruim de helft van de Nederlanders heeft een eigen woning: een belegging in vastgoed. Sommige Nederlanders hebben ook nog een beleggingsverzekering voor oudedag of hypotheek.

3.        Grote risico´s

Hoe hoger het beloofde rendement, hoe groter het risico van geldverlies. Sparen levert zo weinig op omdat het veilig is. Banken en vermogensbeheerders moeten een risicoprofiel van hun beleggers maken, maar daar klopt vaak niets van. Mensen die helemaal geen risico willen nemen, blijken met exotische producten veel geld kwijt te raken. Alle beloftes boven de tien procent zijn per definitie zeer risicovol. Pas op met beleggingen met een minimale inleg van 50.000 euro. In deze categorie, die niet onder offi cieel toezicht staat, opereren malafide teakfondsen en vastgoedfondsen op Dubai.

4.        Tijd en geld

Wie wil beleggen moet weten waarin hij zijn geld steekt. Dat betekent veel lezen. Sommigen maken van beleggen een hobby, maar bedenk dat je in diezelfde tijd ook iets leuks kunt doen, of geld verdienen. Beleggen kost bovendien geld. Voor het bewaren en de aan- en verkoop van aandelen(fondsen) worden kosten berekend.

5.        Gokken

Beleggen is geen exacte wetenschap. Beroemd zijn experimenten met apen die beter beleggen dan beursspecialisten door willekeurig aandelenfondsen aan te wijzen. Ook in 2010 zaten de belangrijke Nederlandse beleggingsanalisten er met hun voorspellingen weer eens helemaal naast.

6.        Particulieren – vooral mannen! – kunnen er niets van

Particuliere beleggers maken er een potje van. De particuliere belegger is te wispelturig en gaat te veel af op zijn onderbuikgevoel. Online beleggen verleidt tot overhaaste beslissingen. Mannen doen het slechter dan vrouwen. Vrouwen nemen minder risico, handelen minder, kijken meer naar de lange termijn en hebben geen valse illusies over hun zakelijke intuïtie.

  1. 1.             En toch….

Op de lange termijn – vanaf tien tot vijftien jaar – is beleggen bijna altijd lucratiever dan sparen. Het groeieffect van rente op rente is fenomenaal; 10.000 euro spaargeld is met een jaarlijkse rente van drie procent na twintig jaar 18.061 euro waard. Als datzelfde bedrag wordt belegd tegen een jaarlijks rendement van vijf procent, is er na twintig jaar 26.532 euro. De makkelijkste manier om te beleggen is om het geld in een indexfonds of ‘tracker’  te stoppen. Zo’n fonds doet niets anders dan de prestaties van een bepaalde beurs (bijvoorbeeld de AEX) kopiëren. Als die tien procent omhoog gaat, gaat het indexfonds ook tien procent omhoog. Dit heet passief beleggen en de kosten zijn laag.

Een tweede optie is beleggen in een beleggingsfonds. De beheerder van zo’n fonds koopt aandelen (of obligaties) waarvan hij denkt dat die de komende tijd goed zullen presteren. De bedoeling is dat het fonds het beter doet dan de index. Dit vereist actief handelen en daarom is beleggen in een beleggingsfonds duurder. Er zijn honderden beleggingsfondsen met hun eigen filosofie en aanpak. Er zijn heel goede en heel slechte beleggingsfondsen en talrijke ranglijsten.

De belegger kan ook zelf in individuele aandelen (of obligaties) van bedrijven beleggen, of gaan gokken met turbo’s, opties en andere meer ingewikkelde producten. Beleggen in losse aandelen of afgeleide producten is voor de particulier bijna altijd een slecht idee.

Artikel gepubliceerd in Kassamagazine, mei 2011. Geschreven door André de Vos, met input van Dr. Arvid Hoffmann (Maastricht University School of Business and Economics) en Patrick Beijersbergen (Vereniging van Effectenbezitters).

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Profit revisited en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s