Sterke leider lijkt op leeuw

Het gestoethaspel van onze Oranje ego’s op het EK heeft niets met vorm te maken gehad. Dat de leeuw in zijn hempie kwam te staan in plaats van te brullen had alles te maken met het ontbreken van natuurlijk leiderschap.

Dr. Boris Blumberg leunt tevreden achterover nadat hij heeft aangetoond dat charismatische leiders leeuwengedrag vertonen.

Het gedrag van charismatische leiders lijkt op dat van leeuwen. Dit blijkt uit een aantal managementsimulaties met studenten aan de School of Business and Economics aan de Universiteit Maastricht. In gewone situaties vallen charismatische leiders niet op, maar zodra er druk op de ketel wordt gezet presteren ze opeens beduidend beter dan andere studenten. Dr. Omar Solar, psycholoog en dr. Boris Blumberg ontdekten dat dit fenomeen niet alleen optreedt bij managementsimulaties, maar ook bij sportteams en projectgroepen. “Échte leiders scoren in crisissituaties aantoonbaar beter dan gemiddelde studenten”, aldus dr. Blumberg, academic director MBA programmes en assistentprofessor organisatie & strategie aan Universiteit Maastricht.

“De student die door de groep als charismatisch leider wordt gezien, vertoont gedrag dat vergelijkbaar is met dat van een leeuw”, vertelt onderzoeker Boris Blumberg. “Leeuwen floreren met name in crisissituaties. In de natuur lijken leeuwen in het dagelijks leven een beetje lui en dat geldt voor charismatische leiders in neutrale situaties al net zo. De leeuwinnen jagen en laten vervolgens de leeuwen als eerste van de prooi eten. De reden waarom de vrouwtjes dit divagedrag tolereren, komt omdat ze weten dat de leeuw er in een crisissituatie altijd voor hen en de jonge leeuwen zal zijn. Als er bijvoorbeeld een hongerige groep hyena’s nadert, zal de leeuw zijn mannetje staan.” In de mensenwereld zijn goede voorbeelden van charismatische leiders zoals Willy Brandt, Winston Churchill en Dries van Agt. Het zijn mensen die op zijn zachtst gezegd niet bekend staan omdat ze zo hard werkten. Willy Brandt was bijvoorbeeld regelmatig ziek of depressief. Maar als er een crisis was, dan stond hij er. En dat wisten al zijn medewerkers! Bij een aantal bekende voetbaltrainers zie je vergelijkbaar gedrag. Ze laten de trainingen op het veld vaak over aan hun assistenten, maar zorgen er wel voor dat de spelers in lastige situaties per definitie uit de wind worden gehouden. Louis van Gaal is een goed voorbeeld: hij vangt bewust álle tegenwind op voor het team. Af en toe creëert hij met provocerende statements zelfs bewust eigenhandig flink wat wind om de aandacht van de groep af te leiden. “Maar je moet wel beseffen dat dergelijk leiderschap alleen werkt als je ook echt leeuwenmoed te bieden hebt”, legt Blumberg uit. “Mensen pikken veel van een charismatisch leider, maar hij of zij moet er op het moment suprême natuurlijk wel staan.”.

Artikel Limburg Onderneemt juni 2012 – Peter Swelsen

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Leiderschap en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s