De economische crisis vanuit macro-economisch perspectief

Over de krekel en de mier
“Het vak macro-economie staat weer hoog op de agenda bij onze MBA-studenten. Dankzij de crisis. Niet geheel verwonderlijk. Het is lang geleden dat studenten zo goed de mogelijkheid hadden om macro-economische theorieën aan de actualiteit te toetsen en zo een gedegen besef te ontwikkelen van de macro-invloeden op de economieën. Aanleiding is natuurlijk de huidige economische crisis die begon als een hypotheekcrisis in de Verenigde Staten en waarvan de Europeanen dachten dat hen dat nooit zou overkomen…

De eerste zeepbel
De actualiteit heeft dit beeld inmiddels ingehaald. Velen in Europa voelen het spook van het ontbreken van goede economische regulering. De oorzaak hiervan ligt in de jaren tachtig. Met onder meer Reagan en Thatcher die geloofden in de vrije marktwerking en veel teveel regels afschaften. In de daaropvolgende jaren ging het de meeste economieën voor de wind. Een nieuwe generatie nam op veel plekken het roer over met als gevolg onder meer erosie van economisch- maatschappelijk verantwoord gedrag. In 2000 knapte de eerste zeepbel waardoor aanvankelijk een lichte recessie ontstond. De banken in de VS verlaagden de rente en mensen die er geen geld voor hadden, konden op eens toch een hypotheek krijgen. Europa kreeg zijn huidige ‘gestalte’ en de ECB verlaagde de rente, waarvan vooral de Zuid-Europeanen profiteerden. Oppervlakkig gezien floreerde de hoogconjunctuur. Alles leek onder controle.

Scheefgroei
In het najaar van 2008 komen we er echter achter in Europa dat de interne verhoudingen uit balans zijn en banken worden genationaliseerd. In 2009 zien we steeds duidelijker de scheefgroei van het consumptiepatroon tussen landen, zowel tussen China en VS, als tussen de Noord- en Zuid-Europese landen. Nederland en Duitsland bijvoorbeeld exporteren eigenlijk te veel naar Griekenland. Het besef groeit dan ook dat marktwerking een stabiele macro-economie vergt en dat de markt niet altijd vanzelfsprekend zorgt voor een stabiele macro-omgeving. De crisis duwt ons met de neus op deze feiten.

Perspectieven bieden
Al met al lijkt het op de aisopische fabel waarin de hongerige krekel in de winter vraagt aan de mieren om iets te eten. Zij vragen hem waarom hij geen voedselvoorraad heeft. De krekel antwoordt hen dat hij in de zomer al zijn tijd heeft besteed aan zingen. De mieren lachen hem vervolgens uit. Toch zal het Zuid-Europa niet zo vergaan als de krekel. Het is nu belangrijk om vanuit solidariteit duidelijkheid te scheppen: grote stappen te nemen die levensvatbaar zijn, perspectieven bieden, starten met de Euroobligaties, zorgen voor grotere waarborgen en zaken die in het verleden scheef zijn gegroeid aanpakken, zoals de hypotheekrenteaftrek in Nederland afbouwen en het verhogen van de lonen in Duitsland. Kortom, de actualiteit biedt volop stof voor interessante discussies met onze MBA-studenten. De komende tijd analyseren we samen de verschillende visies van macro-economen en gaan we in op de vraag voor welke uitdaging hun organisatie momenteel staat.”

Prof. dr. Joan Muysken
Prof. dr. Joan Muysken studeerde Kwantitatieve Economie in Groningen en studeerde af in 1972. Hij werkte als (hoofd) medewerker aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij in 1979 zijn PhD cum laude behaalde. In 1984 werd hij benoemd als hoogleraar Algemene Economie in Maastricht en doceert macro-economie, monetaire economie en arbeidseconomie. Hij werkte als research fellow en gasthoogleraar aan de universiteiten van Oslo, Buffalo, Louvain-la-Neuve en Newcastle (Australië). Zijn onderzoeksbelangstelling richt zich vooral op werkeloosheid, economische groei en macro-economisch beleid. In het Modular Executive MBA doceert hij de cursus Macro-economie.

Meer literatuur over dit onderwerp
Column Paul Krugman: http://krugman.blogs.nytimes.com/
Europese columns: http://www.voxeu.org/
Relevante Nederlandse columns: http://www.mejudice.nl/

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Economie, MBA en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s