Onstuimig groeiende economie trekt investeerders aan

Een gerichte lange termijn visie, gebruikmaken van de grote diversiteit van mensen en zich positief openstellen voor veranderingen. Belangrijke ingrediënten voor Brazilië om zich te ontwikkelen tot de zes grootste economie. Vorig jaar streefde ze Groot-Brittannië voorbij. De School of Business and Economics van Maastricht University ging kijken welke aspecten hieraan ten grondslag liggen.

De MBA-studenten op studiereis in Sao-Paulo.

De economieën van Brazilië, Rusland, India, China, en Zuid-Afrika maakten de afgelopen tien jaar een onstuimige groei door. Zelfs na 2008, toen tegenslagen de wereldeconomie teisterden. Vorig jaar streefde de Braziliaanse de Britse economie zelfs voorbij en hiermee staat ze momenteel op de zesde plek van werelds grootste economieën. Investeerders stoppen hun geld dan ook liever in deze opkomende economieën. “Wij beschouwen Brazilië als een uitstekende leerschool voor onze MBA-studenten,” stelt Sonja Zaar, directeur MBA Programmes & International Projects van Maastricht University. “Door het land daadwerkelijk te bezoeken, ervaren ze hoe het er in de praktijk van alledag is. Zoals het onderzoek van Geert Hofstede aantoont, blijkt immers ook hier dat juist de culturele verschillen tussen landen op het diepste niveau, het niveau van waarden, het onderscheid maken. Die identificeer je het beste in de praktijk waar waarden tastbaar zijn.”

In Sao Paulo volgden de MBA-studenten van de School of Business and Economics van Maastricht University onderwijs bij een lokale universiteit, bezochten lokale en internationale bedrijven, gingen naar musea en droegen een steentje bij aan een maatschappelijk project. “Mindblowing,” noemt Harm de Laat, MBA-student het. “Alles was anders dan ik had verwacht. De enorme drive van deze mensen om verder te komen. Zo ambitieus. Zonder enige aarzeling, leggen ze de lat hoog. Continu houden ze de toekomst in het vizier en zien veranderingen positief tegemoet. Veranderingen lijken er dan ook als vanzelf te komen. Een schril contrast met onze wereld. Wij leven veel meer bij de dag van vandaag. Zij kijken naar morgen. Ondanks dat de verschillen tussen arm en rijk groot zijn, zie je deze positieve instelling bij alle lagen van de bevolking; in het moderne zakencentrum maar ook de sloppenwijken, de favela’s, waar het merendeel van de mensen ongeletterd is.“ Brazilië wil de komende jaren een gigantische berg werk verzetten. “In 2014 houden ze er de wereldkampioenschappen voetbal en 2016 de Olympische Spelen,” licht Zaar toe. “Beide evenementen spreiden zich uit over een tiental grote steden aan de oostkust van Brazilië. Stuk voor stuk steden met miljoenen mensen. Maar tussen deze steden ligt momenteel nauwelijks enige infrastructuur. Dat is wel van essentieel belang. De gasten van deze evenementen gaan stadions bezoeken in verschillende steden. Om vervoer over spoor, weg en water te realiseren en deze steden te verbinden, zet werkelijk iedereen zich in en levert zo vanuit zijn eigen capaciteiten een steentje bij om het land verder te helpen. De Braziliaanse overheid stelt dan ook infrastructuur als een van de belangrijkste speerpunten van de komende jaren. Maar ze kijkt ook verder. Een ander speerpunt betreft bijvoorbeeld onderwijs en gezondheidszorg.”

De Laat ziet de studiereis naar Brazilië, als directeur van Kabisa, een bedrijf in Weert dat software ontwikkelt, niet alleen als een verrijking van zijn persoonlijkheid. “Zo’n gigantische afzetmarkt biedt natuurlijk ook geweldige mogelijkheden om bijvoorbeeld een app te ontwikkelen voor de wereldkampioenschappen of de Olympische sSelen. Tegelijkertijd heb ik eveneens ervaren hoe zeer wij denken vanuit geplaveide patronen. Het is niet altijd even gemakkelijk om deze los te laten. Ik merk dat ik nu andere dingen zie en dat ik de dingen anders zie. De reis naar Brazilië heeft mijn referentiekader zeker verruimd. Dat vind ik wellicht de grootste winst.”

Jacqueline Munnichs, Limburg Onderneemt, juni 2012, Midden / Noord

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Economie, MBA en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s