Krimp en bezuiniging positief aanpakken binnen de zorg – Tom Niesten MBA, alumnus Modular Executive MBA

Vertel het juiste verhaal
“Of te wel ‘Tell the story right’! Een gevleugelde Amerikaanse uitspraak die de kern van het probleem in de zorg raakt. Krimp en bezuinigingen staan in deze sector hoog op de agenda. Meestal niet al te positief. Na jarenlang met budgetten te werken, dwingt de actualiteit de sector nu om te werken vanuit efficiency. Want ook zorgproducten hebben een levenscyclus. Een uitdaging om hierop de processen in te richten. Dat vergt een duidelijke focus. Het Modular Executive MBA besteedt hieraan uitgebreid aandacht.

Uit literatuuronderzoek blijkt dat motivatie, persoonlijke factoren en omgevingsfactoren grotendeels bepalen hoe mensen handelen. Wie vanuit deze uitgangspunten kijkt naar de zorg van nu ziet dat er te weinig aandacht wordt besteed aan bewustwording en zingeving. Krimp en bezuiniging betreffen niet uitsluitend financiële maatregelen. Zorgproducten kennen een levenscyclus. Ze zijn niet tijdloos. Ze zijn afhankelijk van de veranderende maatschappelijke context, met veranderende normen en waarden. Ik zie krimp en bezuiniging daarom als een aanjager om er naar te werken dat deze producten in de hedendaagse context blijven passen. Dat kan alleen door continu te kijken of zaken niet efficiënter of effectiever kunnen. Niet enkel om winst te maken. Maar om zoveel mogelijk waarde te creëren in de zorg.

Tijdens het Modular Executive MBA leren we om duidelijk de focus te leggen. Belangrijk hierbij is de drijfveer om zaken te willen begrijpen en zo waarde aan de organisatie toe te voegen. Je kunt binnen een organisatie niet je eigen koers varen. Ik merk dat mensen het erg waarderen als je de tijd neemt om echt naar hen te luisteren. Dan denken ze ook met jou mee en nemen ze je serieus. Momenteel is er interesse in de aanbevelingen van mijn MBA-scriptie binnen Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Vanuit de missie als inspiratiebron, is het de bedoeling om steeds beter de focus op een lerende houding te leggen en te onderkennen dat betekenisgeving persoonlijk wordt ingekleurd. Winst en verlies is niet het enige dat telt. Bij elke beslissing kijken we naar de drie fundamenten, – de zorg, de medewerkers en de financiën-. Bij een goed besluit doen we geen van deze drie tekort. Ik zie dat mensen zo veranderingen meer en meer vanuit een ander perspectief zien. Niet meer alleen vanuit krimp en bezuiniging. Maar vanuit de missie om mensen de beste kwaliteit van leven te kunnen bieden. Want dat is uiteindelijk de reden dat mensen bij ons komen. En dat, dat plaatst ook het hele verhaal in de juiste context.”

Tom Niesten MBA
Tom Niesten studeerde Facilitair Management aan de Hogeschool Diedenoort in Wageningen en studeerde af op het onderwerp kantoorinnovatie. Binnen Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen vervulde hij aanvankelijk de functie van adviseur Huisvesting en later de functie van adviseur Planning en Control. Om door te stromen naar een managementfunctie had hij te weinig managementervaring. Een van de redenen om te starten met het Modular Executive MBA aan Maastricht University School of Business and Economics. Tijdens deze studie maakte hij de vervolgstap in zijn loopbaan en sinds kort werkt hij als centrummanager binnen Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Tom Niesten is in 2012 afgestudeerd als MBA aan Maastricht University. In zijn MBA afstudeerscriptie onderzocht hij de invloed van krimp en bezuiniging op motivatie.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Economie, MBA en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s