Succesvol stappen zetten in leiderschap – Drs. Micole Smits

Sla de pagina om
“Wie zijn eigen diversiteit beter in het vizier heeft, krijgt ook oog voor de verschillen in zijn omgeving en kan hiermee leren omgaan. Verschillen in culturele achtergrond, vakkennis, sector, drijfveren en ambities, manieren van werken en communiceren. Vaak bevinden mensen zich in hun eigen wereld. Bruggen hiertussen bouwen, is geen vanzelfsprekendheid. Dat vergt oefening. Inzicht in je eigen interne diversiteit hanteren we binnen ons Modular Executive MBA als startpunt voor de training Het waarderen van diversiteit. Een belangrijke leiderschapsvaardigheid.

Bewust meer flexibiliteit
De training Het waarderen van diversiteit daagt de studenten echt uit om aan de slag met zichzelf te gaan om zich persoonlijk te ontwikkelen en hun effectiviteit te vergroten. We leren hen te onderzoeken welke diversiteit zij zelf in zich hebben en hoe ze deze verschillende persoonlijkheidsaspecten, afhankelijk van de situatie, constructief in kunnen zetten. Vanuit het standpunt dat alles uiteindelijk toch waarde heeft. Wie zich bijvoorbeeld ergert aan de ander, doet er goed aan om kritisch te bekijken wat hem irriteert en welke 2% van die eigenschappen wel waarde voor hem heeft. Een eye-opener. Zo leren we hen vanuit zeer verschillende perspectieven te kijken, maken we hen bewust van keuzes die ze kunnen maken en leren ze beschikken over een grotere flexibiliteit. Binnen het gehele Leadership Development Traject van het Modular Executive MBA krijgt het waarderen van verschillen op meerdere manieren aandacht, waaronder in de training Het waarderen van diversiteit. We zien binnen de groepen grote verschillen; studenten die vanuit hun eigen organisatie al regelmatig met deze materie in aanraking zijn gekomen en studenten die er ver vanaf staan.

Zich kritisch opstellen
Bijzonder vind ik elke keer weer de enorme betrokkenheid van de studenten. Dat stimuleren we door te werken vanuit persoonlijk eigenaarschap. Studenten bepalen zelf hun ontwikkeldoelen voor de coachsessies en de casussen die ze inbrengen bij de trainingen. Soms helpen wij hen daarmee met een 360 graden leiderschapsinstrument dat hen helpt doelstellingen te formuleren. Wat willen ze bereiken? Wat vinden zij dat hun bijdrage aan de huidige maatschappij moet zijn? Doelstellingen die over het algemeen niet alleen binnen een MBA-traject bereikbaar zijn. Dat hoeft ook niet. Ook daarna kunnen ze hieraan blijven werken. Belangrijk voor hen is dat ze leren hoe ze een volgende stap kunnen maken. Daarvoor moet je een pagina omslaan; je kritisch opstellen over welke aspecten weliswaar in je vorige positie functioneel waren, maar nu niet meer van toepassing zijn en nieuwe persoonlijkheidseigenschappen verder ontwikkelen. We zien dat veel beginnende managers letterlijk alles willen doen voor hun teamleden. Onbegonnen werk. Wij leren hen dat nagenoeg elk team in staat is om te groeien en op een eigen niveau zelfsturend kan fungeren. Door bewust te zijn van de keuzes die ze hebben en zo meer flexibiliteit te creëren, kunnen ze succesvol vervolgstappen in leidinggeven zetten.”

Drs. Micole Smits, Drs. Jessica Slijkhuis, Dr. Ursula Glunk

Micole Smits
Na haar afstuderen in Spanish Literature en in Organisational Communication startte Micole Smits in 1993 haar eigen consultancybureau Koraal Consulting in communicatie-advies en training. Het werken met organisaties in verschillende branches gaf haar een breed perspectief van culturele verschillen, specifieke karakteristieken binnen organisaties en de rol van communicatie in arbeidsrelaties. Haar aandacht gaat uit naar het samenwerken van mensen, zowel in monoculturele als multiculturele settings. Zij adviseert organisaties over hun interne communicatie- en veranderingsprocessen en is gespecialiseerd zich in relatie-, team- en organisatiecoaching. Ze ontwikkelt en realiseert training en management development programma’s. In het Modular Executive MBA-programma van Maastricht University School of Business and Economics verzorgt Micole Smits, samen met collegadocenten Ursula Glunk en Jessica Slijkhuis, de training Het Waarderen van Diversiteit. Deze training is onderdeel van het Leadership Development Traject in het MBA-programma.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Economie, Leiderschap, MBA en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s