Enterprise Risk Management, een integraal proces

Prof. dr. Dennis Bams, Professor Financial Risk Management

“De afgelopen periode kwamen zorg- en onderwijsinstellingen veelvuldig in de media. Ze zouden hebben gespeculeerd met derivaten. Bij nader onderzoek blijkt dat deze instellingen strategische beslissingen hebben genomen en uiteindelijk is het allemaal anders gelopen. De tijdsgeest is in rap tempo veranderd. Daar waar we voorheen vooral dachten in mogelijkheden, zien we nu veel meer de risico’s. Enterprise Risk Management biedt handvaten om onderbouwd met risico’s om te gaan. Niet eenmalig, maar als continu proces.

Situatie is extreem
In 2008 – 2009 werden er met name bij zorg- en onderwijsinstellingen (ROC’s) veel investeringsbeslissingen genomen om tot nieuwbouw over te gaan. Dat vergde financiering. Juist in deze tijd waren banken op zoek naar mogelijkheden voor meer zekerheid vanuit de vrees voor verdere rentestijging. Want de rente was al heel lang erg laag. Echter in 2009 – 2010 daalde de rente gigantisch. De situatie die volgt, is extreem. Veel instellingen komen in zwaar weer omdat de overheid subsidies terugdraait en maatregelen niet worden doorgevoerd. Projecten gaan niet door, de bouw valt stil en leningen moeten worden teruggedraaid. Maar dat gaat niet gemakkelijk. De financieringen lopen namen op basis van leningen en obligaties met variabele rentes en renteswaps zijn ingezet om risico van rentestijging te ondervangen. Fantastische producten. Mits de lening niet tussentijds moet worden afgekocht want de rentedaling heeft een substantieel negatief effect op de marktwaarde van de swap.

Risico’s erkennen
Op basis van de strategie blijkt dat de investeringsbeslissingen weliswaar juist zijn gemaakt. Maar door de situatie in 2008 – 2009 werden bestuurders verrast door onbekende risico’s. Enterprise Risk Management (ERM) leert omgaan met risico’s en is volgens de standaard van Committee of Sponsoring Organizations of the Treadway Commission (COSO 2004) een proces dat wordt aangestuurd door de Raad van Bestuur van een onderneming, management en ander personeel en start bij het bepalen van de strategie. ERM kijkt naar potentiële gebeurtenissen die de onderneming kunnen bedreigen. Door deze te onderkennen en voor zover mogelijk te managen, worden de doelstellingen binnen enige redelijkheid zeker gesteld.

Snel te omvangrijk
ERM gaat verder in op de interne beheersing. Het biedt een krachtige en uitgebreide visie. Een raamwerk dat aansluit op de bestaande processen. ERM-projecten worden echter snel te omvangrijk en dreigen dan te mislukken. Daarom is het essentieel om te starten met de belangrijkste processen en dan langzaam uit te bouwen. Vooral de opvolging is cruciaal. De implementatie van ERM betreft een langdurig proces van zes tot tien jaar dat ieder jaar verbeteringen laat zien. Uiteindelijk begint ERM met het beschrijven van de missie en visie, van de organisatie als geheel en alle afdelingen. Het mag niet bij één afdeling worden geparkeerd; ERM betreft een integraal proces.”

Dennis Bams
Dennis Bams, Hoogleraar Financieel Management en Financiële MarktenDennis Bams is Hoogleraar Financieel Management en Financiële Markten met een focus op Risk Management bij Maastricht University School of Business and Economics. Tijdens de Kennisproeverij van 30 november 2012 verzorgde hij een seminar over risicomanagement.

http://www.linkedin.com/pub/dennis-bams/5/7ab/837

Referenties:
COSO Enterprise Risk Management – Integrated Framework (2004), AICPA.

Mark S. Beasley, Bruce C. Branson Bonnie V. Hancock (2010), Report on ERM: Current State of Enterprise Risk Oversight and Market Perceptions of COSO’s ERM Framework.

Mark L. Frigo and Richard J. Anderson (2011), Embracing Enterprise Risk Management: Practical Approaches for Getting Started.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Economie, Profit revisited. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s