Jong en Oud samen aan het werk.

Wat kunnen ouderen en jongeren op de arbeidsmarkt van elkaar leren? Hoe kunnen ze elkaar coachen?

connecting generationsOuderen moeten steeds langer werken, terwijl voor jongeren amper plek is op de huidige arbeidsmarkt. Doodzonde, vindt directeur Human Resources Management Martin Lammers van Maastricht University. „De jeugd is juist heel erg nodig voor vernieuwing, om vooruitgang te boeken. Ouderen zijn nodig om daar op basis van hun expertise en ervaring richting aan te geven. Die balans is belangrijk. Maar die kan alleen ontstaan als jongeren en ouderen met elkaar in contact komen en dat is steeds minder het geval.”

Instroom

Op de Maastrichtse universiteit is overigens geen sprake van een generatieconflict, zegt Lammers (61). „Bij een onderwijsinstelling heb je nu eenmaal een constante instroom van jonge mensen, namelijk de studenten. Die dragen per definitie bij aan de nodige vernieuwing. Daarom willen wij een trekkersrol vervullen op dit gebied. Wij organiseren over dit thema een workshop,  bedoeld om organisaties bewust te maken van de noodzaak van het verbinden van generaties en hen vervolgens te laten ontdekken hoe ze dat het beste kunnen doen. Eventueel kan de universiteit hen daar bij helpen. Dat wil niet zeggen dat wij de waarheid in pacht hebben en precies kunnen aangeven hoe het allemaal moet.”

Wat Lammers opvalt is dat ouderen en jongeren zaken heel verschillend oppakken. „Als ouderen ergens tegenaan lopen, zeggen ze: wie kan ik het vragen? Een jongere zal vragen: waar kan ik het vinden? Daarmee bedoelen ze doorgaans het internet, een fenomeen dat zij al hun leven lang kennen en dat voor hen een belangrijke tool is, zowel zakelijk als privé. Dat is er mede de reden van dat ik de workshop samen met Menno Lanting geef. Menno is social media expert en een autoriteit op het gebied van de toepassing van de nieuwste digitale technologie om organisaties te verbeteren. Met andere woorden: als deelnemers aan de workshop tot het inzicht komen dat oud en jong elkaar nodig hebben, kan Menno hen helpen hoe ze dat in de praktijk kunnen aanpakken.”

Reversed coaching

Een belangrijk middel in dat verband is volgens Martin Lammers ‘reversed coaching’. „Nog altijd gaan veel organisaties er van uit dat de ouderen weten hoe het moet en dat het daarom de ouderen zijn die de jongeren coachen. Tot op zekere hoogte werkt dat ook wel, maar er zijn genoeg terreinen waarop jongeren beter thuis zijn dan ouderen. Op die terreinen kunnen de jongeren de ouderen coachen. We moeten daarom veel meer uit gaan van evenwaardigheid van de generaties. Elke generatie heeft sterke en zwakkere punten; het gaat er om dat we van elkaar leren, elkaar coachen.”

Nobele ideeën, maar hoe ziet dat er in de praktijk uit zolang ouderen hun werkplek steeds langer bezet houden en steeds meer jongeren op de reservebank zitten?

Rafels

Martin Lammers: „Culturen vernieuwen zich door de jeugd en door mensen met jeugdige ideeën. Die vind je lang niet altijd bij de gevestigde ondernemingen, maar eerder onder zzp’ers. Vernieuwing ontstaat aan de rafels van de maatschappij, in de praktijk bijvoorbeeld in gebouwen waar zzp’ers een ruimte kunnen huren. In de Randstad zie je al aardig wat voorbeelden van vernieuwing; in Limburg nog wat minder. Mooie voorbeelden in Limburg zijn ©-mill in Heerlen en Haton in Panningen. Dat mogen er wat mij betreft best wat meer worden; er staan zat oude bedrijfsgebouwen leeg. Als je die voorziet van een goede IT-infrastructuur kunnen het perfecte broedplaatsen worden waar creatieve zzp’ers en flexibele ervaren ouderen met elkaar nieuwe dingen kunnen creëren. De hippiegeneratie wil dat best en ook jongeren zijn daar best voor te porren, is mijn indruk.”

Het zou zo maar kunnen dat daaruit succesvolle ondernemingen ontstaan, maar dat is wat Lammers betreft niet het ultieme doel. „Jonge mensen hebben een heel andere arbeidsmoraal dan ouderen. Jongeren zien een baan niet als werkverschaffing; zij vinden het belangrijk om te creëren, om iets te doen wat ze leuk vinden. Het salaris is voor hen niet zaligmakend. Waarom zou het salaris trouwens ook altijd omhoog moeten? Na de Tweede Wereldoorlog zijn we er aan gewend geraakt dat de volgende generatie het steeds beter heeft dan de vorige. Daar lijkt nu een einde aan te komen, maar het is de vraag of dat erg is. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat welvaart niet hetzelfde is als geluk. Een neergaande economie leidt dus niet automatisch tot ongeluk. Je ziet al dat jongeren geen status meer ontlenen aan een auto. Als je het zo bekijkt kun je je zelfs afvragen of er wel sprake is van een crisis.”

Meedenken

De workshop Connecting Generations mikt op organisaties die over al dit soort zaken na willen denken en die geïnspireerd willen worden om deel van de oplossing te worden. Lammers: „Maastricht University wil dan vervolgens best meedenken over hoe dan verder.”

De workshop vindt plaats op 4 oktober.
Meer info>

Bron: Dagblad de Limburger/ J. Huijs

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Economie, HR, Leiderschap, Social media en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Jong en Oud samen aan het werk.

  1. Miranda zegt:

    De oudere generatie kan inderdaad veel leren van de jongere generatie. Heel terecht zegt u dat men er maar vanuit gaat dat de oudere weet hoe het moet, maar juist door hun kennis van internet en tools kan de jongere generatie heel veel bijdragen! Ik denk dat de wisselwerking tussen de jonge en oude generatie heel belangrijk is, en dat er voor beide veel te leren is! Ik las een interessant artikel dat hier goed bij aansluit:
    http://talentontwikkeling-blog.nl/de-oude-en-jonge-generatie-werken-meer-samen-dan-ooit-te-voren/
    Over hoe talentontwikkeling plaats vindt door beide generaties samen te laten werken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s