Drs. Micole Smits in the spotlight

Drs Micole SmirsIk ben Micole Smits, 47 jaar geleden geboren in Tanzania, waar mijn vader werkzaam was als arts. Ik ben getrouwd en heb vijf kinderen. Ik heb een master in Spaanse Taal- en Letterkunde en in Bedrijfscommunicatie, en ben gecertificeerd trainer en coach.

Al ruim tien jaar ben ik verbonden aan de Maastricht University School of Business and Economics (SBE). We hebben een gemeenschappelijke visie op leiderschap en verandermanagement. Daarbij is het voor mij inspirerend om vaak in een academische omgeving te vertoeven. Sinds 1993 heb ik ook eigen adviesbureau, Koraal Consulting. Ik adviseer organisaties op het gebied van interne communicatie en veranderprocessen, waarbij de focus ligt op menselijke interactie in werkrelaties, teams en organisatiesystemen.

Ik ben betrokken bij verschillende programma’s en cursussen van de afdeling Postgraduate Education, bijvoorbeeld als docent en coach in het Leadership Development-traject van het Modular Executive MBA programma . Daarnaast ben ik kerndocent van de Management Essentials cursussen Verandermanagement  en Effectief leiderschap . Dit zijn cursussen met een open inschrijving voor professionals. Ook ontwikkel en implementeer ik namens de School of Business and Economics maatwerkprogramma’s   voor organisaties en teams. Tot slot ben ik betrokken bij coachtrajecten , die we zowel voor individuen als voor teams en organisaties verzorgen.

Eén van de maatwerk programma’s betreft een verandermanagement traject van negen maanden. Het programma bestaat o.a. uit lesdagen waarop deelnemers aan de slag gaan met hun eigen casus, en uit individuele consulten De deelnemers zijn voortdurend met hun eigen verandersituatie bezig. Ze krijgen inzicht in het veranderproces én hun eigen rol hierin. Dit is ook wat onze aanpak in alle programma’s onderscheidend maakt. Door de koppeling van theorie aan de eigen praktijk ontstaat concrete meerwaarde voor de deelnemers.

Ik ben enorm geïnteresseerd in mensen en menselijke interactie. Hoe zit iemand in elkaar? Vanuit welke overtuigingen handelt hij? Dat blijkt ook wel uit mijn opleidings- en coachingsachtergrond. Ik ben Organization and Relationship Systems Certified Coach (ORSCC) en ICF Professional Certified Coach, een accreditatie die je kunt aanvragen als je er ten minste 750 coachingsuren op hebt zitten.

Organization and Relationship System Coaching (ORSC) is een coachmodel dat verder kijkt dan de relatie met jezelf en je doelen en/of werk, en zich in de sfeer van de relatie tussen mensen, het collectieve bewustzijn of de bedrijfscultuur bevindt. Een soort derde entiteit die tussen de verschillende individuen bestaat. Dit coachmodel kijkt naar de vaak ingewikkelde menselijke relaties binnen groepen, teams en organisaties. Relaties zijn de scharnierpunten binnen een organisatie, daarmee staat of valt alles. De sleutel tot het succes van een organisatie is het vermogen om mensen te verbinden. Daarin speelt de manager een wezenlijke rol.

Veranderprocessen zijn vaak veel ingewikkelder dan managers zouden willen. Op papier is het allemaal makkelijk: hier staan we nu, daar moeten we naartoe en zó komen we daar. Maar zo gemakkelijk is het in de praktijk niet. Dan heb je te maken met individuen en teams. Individuen die ieder op hun eigen manier de wereld bekijken en interpreteren. Dat maakt het enorm gecompliceerd. Een manager moet zich kunnen inleven in zijn medewerkers. Dat is helemaal niet soft, maar zorgt juist voor het beste resultaat. Ik raad iedere manager aan het boek Doorbreek de cirkel – hoe managers onbewust verandering blokkeren – te lezen van Arend Ardon, een organisatiepsycholoog en bedrijfskundige, gespecialiseerd in verandermanagement.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Leiderschap, MBA en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s