Een ruimer blikveld op Finance and Control

Harold_HassinkIk ben prof. dr. Harold F.D. Hassink, 47 jaar, vader van drie kinderen, hoogleraar bedrijfseconomie en afgestudeerd registeraccountant. Ik ben verbonden aan de afdeling Accounting and Information Management van de School of Business and Economics.

Dit departement biedt specialisaties in Accounting and Information Management in de BSc en MSc in International Business en in de BSc in International Business Economics. Hiernaast hebben we ook een actieve rol in onze parttime MSc in International Business, specialisatie Accounting and Control. Naast al deze bachelor- en masterprogramma’s bieden we nog een scala van postdoctorale en executive programma’s aan.

Ik ben in verschillende hoedanigheden betrokken bij verschillende van deze programma’s. Zo ben ik programmadirecteur van een tweetal Executive Master-opleidingen. Verder ben ik bij de divisie Postgraduate Education (PGE) betrokken bij de Milaan Finance and Control Campus, een vijfdaagse opleiding voor met name ervaren (register)accountants en (register)controllers, die jaarlijks aan permanente educatie moeten doen om hun kennis op peil te houden. Dit is een samenwerking met de School of Economics van de Bocconi University in Milaan, waar het programma zich ook afspeelt. Bij PGE ben ik verder nog betrokken bij de Management Essentials cursus Financieel Management. Een cursus die niet-financiële managers, maar ook bijvoorbeeld juristen en medici, in drie cursusdagen inzicht geeft in de financiële bedrijfsvoering van hun organisatie.
Binnen het Modular Executive MBA programma ben ik verantwoordelijk voor de module Corporate Finance and Accounting.

Naast onderwijs houd ik mij ook bezig met academisch onderzoek op het gebied van Financial Accounting, Corporate Governance en Auditing. Buiten de universiteit ben ik werkzaam in een aantal toezichthoudende functies. Zo zit ik in de Raad van Commissarissen van een financiële instelling en in een soortgelijk gremium van een accountantsorganisatie. De inzichten die uit mijn onderzoek en praktijkervaring voortvloeien komen ten goede aan de onderwijsprogramma’s en vice versa. Onderzoek, onderwijs en praktijk zijn zeer nauw vervlochten aan Maastricht University.

Wat hiernaast kenmerkend is voor onze universiteit, is haar internationale oriëntatie. Die komt behalve in de Milaan Finance and Control Campus ook duidelijk naar voren in onze international Executive Master in Finance and Control (www.iemfc.eu). Hierin gaan we twee weken naar Boston en Shanghai, waar deelnemers les krijgen van onder andere lokale professoren en zo een internationale perspectief op Finance and Control krijgen. Doelgroep van dit programma zijn financiële professionals met een achtergrond in finance, accounting of information management die al enige jaren werkzaam zijn bij internationals als DSM, Heineken, Rabobank, Shell en Unilever.

Wat tot slot kenmerkend is voor het onderwijs aan Maastricht University, is Probleemgestuurd Onderwijs of PGO. Deze onderwijsvorm legt het initiatief bij de deelnemers en laat hen in kleine onderwijsgroepjes samen de oplossing voor een probleem vinden. Dit is een bijzonder effectieve manier om nieuwe kennis te verwerven en verschilt nadrukkelijk van het klassikaal onderwijs, waarin een professor studenten kennis in hapklare brokken voorschotelt. PGO komt zonder twijfel het best tot zijn recht in onze executive programma’s, waarin je te maken hebt met deelnemers met een schat aan praktijkervaring.

De ervaring die deelnemers meebrengen naar het onderwijs is op onze universiteit minstens zo belangrijk als de kennis van de docent. ‘Co-learning’ noemen we dat. Deelnemers leren niet alleen van de docent, maar ook andersom. En die kennis kan de docent weer gebruiken voor het verbeteren van onderwijsprogramma’s. Zo is het onderwijs aan onze universiteit voortdurend in ontwikkeling.

De internationale oriëntatie en het onderwijssysteem van Maastricht University werken als een magneet op mensen wereldwijd. Mensen uit de Randstad, Midden-Europa en zelfs China en Noord-Amerika komen naar Maastricht om híér te studeren. Daar ben ik eerlijk gezegd best trots op.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Economie, MBA, Profit revisited. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s