Principieel Leiderschap

Jeremy Clarkson de top presentator en geestelijk vader van Top Gear is door de BBC ontslagen. Hij heeft een van de producers van Top Gear twee uur lang getreiterd, omdat er in het hotel geen maaltijd meer geserveerd werd en hem vervolgens geslagen. In een persconferentie, waarin Tony Hall de directeur van de BBC het ontslag van Jeremy Clarkson toe lichtte** zei hij onder andere: Jeremy Clarkson is een fantastische presentator en Top Gear een fantastisch programma. Hoe belangrijk Jeremy Clarkson ook voor de BBC is “ not to any price, he has passed the line”.

De  affaire rond Jeremy Clarkson schetst een aantal dillema’s, die in organisaties en bedrijven  in meer of mindere mate voorkomen.

Top Gear is het ‘cash cow’ programma van de BBC. Het programma is immens populair en wordt in meer dan 200 landen uitgezonden. Illustratief voor de populariteit van Jeremy Clarkson is het feit dat Tony Hall, de BBC director, bedreigd wordt vanwege dit besluit. Waar kies je dan voor? Wat vind je als leiding belangrijker, het financiële resultaat of de manier waarop er met medewerkers wordt omgegaan?  Populariteit versus ethiek. De BBC heeft gekozen voor zijn medewerkers en vindt niet dat men zo met collega’s kan omgaan. Met de woorden van Tony Hall : ‘he has passed the line’.  Het is een moedig besluit van de BBC en getuigt van goed leiderschap.

In hoeverre accepteren we nog de arrogantie van de macht? Kan het gezicht van een programma (of de CEO van een bedrijf) zich meer veroorloven dan een gewone medewerker? Top Gear wordt gemaakt door een team van producers, scenarioschrijvers, geluidstechnici en cameramensen. Het is een illusie om te denken dat een programma of bedrijf volledig afhankelijk is van een individu. Bedrijven en organisaties worden zich daar steeds meer van bewust. De macht van sommige managers is nog steeds gebaseerd op angst en control. Terwijl we steeds meer afhankelijk worden van de betrokkenheid van specialisten en externe partners. Die specialisten en externe partners gedijen beter in een veilig en stimulerend psychologisch klimaat. Het strakke top down geleide management model wordt steeds minder geaccepteerd.  Innovatie begint van onder op en gedijt alleen in een psychologisch veilig klimaat. Binnen de BBC moet een klimaat geheerst hebben waarin medewerkers zich niet veilig voelden en onverkwikkelijke zaken niet ter discussie werden gesteld. Dat blijkt uit een aantal incidenten uit het verleden met misbruik van minderjarigen.

Een gezonde organisatie is resultaat gericht en leeft  morele waarden. Resultaat is nodig om de rekening te kunnen betalen. Morele waarden zorgen ervoor dat organisaties op de lange termijn op een gezonde manier overleven. Een recente studie van het  Duitse ‘ Bundesanstalt für Arbeitsschutz und Arbeitsmedizin’ laat zien dat een slechte leidinggevende veel psychische schade kan aanrichten. Het goede nieuws is dat men kan leren hoe een ‘goede’ leidinggevende te worden.

** Tony Hall firing Jeremy Clarkson: https://www.youtube.com/watch?v=qzzXk8npBqs

Door: Martin Lammers
Director Business Development and Client Relations
Post Graduate Education

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Economie, HR, Maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Principieel Leiderschap

  1. Marcel Daemen zegt:

    Het feit dat de uitgescholden medewerker een wanprestatie heeft geleverd en zijn werk niet heeft gedaan, is geen reden rechtvaardiging voor fysiek geweld. Het geeft enkel aan dat leidinggevenden soms door medewerkers tot wanhoop getergt worden, en daarbij uiterste zelfbeheersing moeten tonen. Geen makkelijk opgave.
    In dit concrete geval had de BBC echter ook een tussenweg kunnen kiezen door Clarkson een half jaar te schorsen en daarna weer met hem verder te gaan. Uiteindelijk hebben er in een conflict altijd 2 partijen een aandeel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s