Ethiek op de werkplek. Wat wegen we af en waarom?

Harry HummelsProf. Dr. Harry Hummels was gastspreker van de achtste BreakfastBooster van 11 september bij Buitenplaats Vaeshartelt.

Na een voortreffelijk ontbijt startte Prof. Dr. Hummels zijn presentatie over ‘ethiek in het bedrijfsleven’ met de vraag:

“Wat is ethiek?”

Waarden. Normen. Regels. Mentaliteit. Dilemma. Evenwicht. Het nemen van verantwoordelijkheid. Christelijke waarden, zelfs. Hoe zien we ethiek binnen de context van een organisatie, van een bedrijf? Ethiek is een afspiegeling van onze waarden en normen ten aanzien van elke bedrijfscultuur en binnen de eigen organisatie.

Om deze definitie van ethiek in de praktijk toe te passen, had professor Hummels een vraagstuk voorbereid dat raakt aan de actualiteit van vandaag. Stel je bent in dienst van de Nederlandse overheid en werkzaam bij een vluchtelingenkamp in Jordanië. Daar moet je beslissen wie er wel of niet naar Nederland mag. De deelnemers werden verzocht in groepjes te overleggen welke 500 aanvragen van 5000 aanmeldingen zouden worden goedgekeurd, en op grond van welke criteria.

Dat was geen gemakkelijke opgave. Professor Hummels vroeg waarom niet? “Omdat het om mensen gaat,” zo klonk het antwoord. De groepjes deelnemers gaven een divers antwoord. Het zou voor de migranten het beste zijn als ze dicht bij hun eigen land konden worden geholpen. Maar ook medische zorg, familieherenigingen en het recht op kwaliteit van leven was medebepalend in de besluitvorming. Zo ook de factor ‘geluk’.

“Wij kiezen niet,” zo was een van de reacties, “maar laten het aan het toeval over door mensen lootjes te laten trekken.” Met de voetnoot dat iemand vrij was om het winnende lot door te geven als dat de hereniging van een familie betekende.

Harry herleidde de vraagstelling vervolgens naar een bedrijfsomgeving en wees erop dat ook het ontslaan van mensen een moeilijke taak is. Maar wel iets dat soms moet gebeuren.

Tegen het einde van deze BreakfastBooster bijeenkomst, waren verschillende lagen van ethiek aan het licht gekomen alsook voorbeelden van hoe ethiek toepasbaar is binnen diverse kaders in het bedrijfsleven.

Het was weer een interessante ochtend.

Wie deelneemt aan de BreakfastBooster kiest voor een prikkelende invulling van de ochtend, in de groene en gastvrije omgeving van Buitenplaats Vaeshartelt. Het onverwachte schuilt in de mensen die we er ontmoeten, in de presentatie van de genodigde spreker. Welke boodschap krijgen we mee? Welk vraagstuk stemt ons tot nadenken? In hoeverre inspireert het ons na afloop, als we naar ons werk gaan?

Prof. dr. Harry Hummels is o.a. kerndocent van de 3-daagse cursus Bedrijfsethiek en integer gedrag, die in februari 2016 start.

Meer informatie over de breakfastbooster: www.breakfastbooster.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Economie, Leiderschap, Maatschappelijk verantwoord ondernemen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s