Boomerang employees

boomerangIn juli 2015 deed de Workplace.com een onderzoek naar de opkomst van de ‘boomerang employee’*. Een ‘boomerang employee’ is iemand die weggegaan is bij een werkgever en na een aantal omzwervingen weer terug komt bij diezelfde werkgever.

Het fenomeen ‘boomerang employee’ zegt iets over de veranderende opvatting over werk. Jaren geleden werkte ik voor een groot Amerikaans bedrijf. Je status in het bedrijf steeg zo gauw je lid werd van de 12.5 jaar, 25 jaar of 40 jaar dienstverband club. Van jou als werknemer werd totale loyaliteit aan het bedrijf verwacht. Het ging zelfs zover dat een collega die ontslag nam, meteen zijn spullen moest pakken en zijn opzegtermijn thuis kon uitzitten. Ontslag nemen betekende zondigen tegen de ongeschreven loyaliteitsregel en vanaf dat moment was je voor eeuwig uit de gratie. Bij veel organisaties geldt deze ongeschreven regel nog steeds. Toch is deze trend aan het keren.

Er zijn bedrijven waar alle loyaliteitsbonussen (zitvlees bonus) zijn afgeschaft. Daar vindt men dat iedereen even waardevol is of hij of zij nu 12 maanden of 12 jaar in dienst is. Bepalend is je huidige toegevoegde waarde voor de organisatie.

Loyaliteit aan een bedrijf maakt steeds meer plaats voor loyaliteit aan jezelf, aan je professionaliteit en aan je sociale en professionele netwerken. Loyaliteit wordt vervangen door engagement. De manier waarop (oud) medewerkers over een organisatie praten en nog betrokken zijn bij hun oude werkgever, wordt steeds belangrijker.

Een volkswijsheid zegt dat mensen geen organisaties verlaten maar slechte managers. Een recent Harvard Business Review onderzoek** spreekt dit tegen. Goed leiderschap draagt niet bij aan het voorkomen van verloop. Goed leiderschap zorgt er wel voor dat medewerkers uitdagende werkzaamheden krijgen en gestimuleerd worden om zichzelf te ontwikkelen. Hierdoor worden zij steeds aantrekkelijker op de arbeidsmarkt. Ex-medewerkers met goede bazen worden ‘happy quitters’ genoemd en zijn een bron van kennis en contacten. Zij zorgen voor veel positieve goodwill voor hun ex-werkgever en zijn een potentiële ‘boomerang employee’.

In een steeds transparanter wordende samenleving wordt jouw reputatie als bedrijf en leidinggevende steeds belangrijker. Op sites als Glassdoor geven (oud) medewerkers ongezouten kritiek op hun (oud) werkgever. Bedrijven spelen daar op in met LinkedIn, email en Facebook groups voor oud medewerkers. Bedrijven organiseren regelmatig activiteiten voor hun oud-medewerkers. Daar zie je regelmatig ‘boomerang employees’ terug. Er zijn dan ook veel voordelen aan het inhuren van een ex-medewerker. Zij kennen de organisatie en cultuur en hebben geen inwerkperiode nodig. Je kent vanuit het verleden hun sterke en zwakke kanten. Daarnaast bieden zij een nieuw perspectief op de organisatie. De ‘boomerang employee’ kan met een combinatie van nieuwe ervaringen en competenties een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van de ‘oude’ organisatie.

Ex medewerkers kunnen als nieuwe kracht zeer waardevol zijn voor een organisatie. Zie een ex medewerker als een nieuwe medewerker voor een nieuwe job, maar met een schat aan relevante en nieuwe ervaringen. Je moet er wel zeker van zijn dat de ex-medewerker zich doorontwikkeld heeft en meer toegevoegde waarde biedt dan in wat hij hiervoor deed.

*Workplace.com July 2015, Employees and organizations they once left. Survey amongst 1807 HR professionals, managers and employees.

*HBR March 08, 2016 “Employees leave good bosses nearly as often as good bosses”

Geschreven door: Martin Lammers, Postgraduate Education, Maastricht University School of Business and Economics

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Economie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s