Europees Bestuur en Integratie: Werk in uitvoering

eu governanceWoensdag 25 mei, precies in het midden van de lesweek. Het was de enige keer die week dat alle deelnemers van het MaastrichtMBA programma hun kleinschalige onderwijssetting verlieten om met gebundelde kracht deel te nemen aan een plenaire sessie die werd aangeboden door Prof. dr. Michael Kaeding, hoogleraar in Europese Politiek en EU Integratiebeleid.

De sfeer was van meet af aan geweldig, ontspannen en zeer levendig. En dus voelde Kaeding zich meteen vrij om de groep met willekeurige vragen te laten schieten. Toen hij de deelnemers vervolgens begeleidde door een ingewikkeld netwerk van politieke en procedurele structuren binnen de Europese Unie, werd snel duidelijk dat er verschillende kennisniveaus en EU-betrokkenheid bestonden binnen de grote groep aanwezigen die bestond uit doorgewinterde professionals, managers, executives en ondernemers uit alle windstreken. Sommigen zijn vanuit hun werk bekend met de Europese wet- en regelgeving, bijvoorbeeld vanwege import en export van producten of diensten. Anderen worden er dagelijks minder door geraakt maar verwelkomden deze workshop simpelweg om hun inzicht en kennis in algemene zin te verbreden.

Deelnemer Marcel Adriaens merkte op dat hij zich van veel zaken binnen de politieke functie van Europa nog niet bewust was tot het bijwonen van deze sessie. “Het was uiterst informatief. Professor Kaeding begonnen met de basics, die de informatie meteen toegankelijk en concreet maakten, en in combinatie met de sessies in macro-economie eerder deze week ontstond een duidelijk beeld van waarom een verenigd Europa nodig en nuttig is. In mijn werk is Europese beleidsvoering niet meteen relevant, maar het begrijpen van Europa is een must voor het algemene bewustzijn en de kennis van iedereen, en als zodanig ook voor mij.”

Primair doel: stof tot nadenken

Naarmate de tijd vorderde, verliet Michael Kaeding zo nu en dan zijn presentatie om een aantal vragen uit de zaal te beantwoorden, zoals waarom de vertegenwoordiging van een land op EU-niveau niet noodzakelijk betrekking heeft op de nationale politiek en haar bijbehorende standpunten, welke zeer divers kunnen zijn. Sommige politieke partijen bestaan enkel en alleen voor het doel van het Europees Parlement, maar zo zijn er andersom ook nationale partijen wier standpunten en politiek helemaal niet zijn vertegenwoordigd op Europees niveau. De positie van EU-voorzitter Martin Schulz werd in detail bediscussieerd. Is zijn rol voornamelijk een ambassadeurs- of representatieve functie of betreft het een positie met daadwerkelijke invloed en macht? In het verlengde hiervan volgde een dialoog over de rol en de dynamiek van het Europees Parlement, evenals die van de Europese Commissie en de Europese Raad. En hoe een proces van besluitvorming deel kan uitmaken van politieke strategie en tactiek.

“Hoe denken we over Straatsburg?”, vroeg Professor Kaeding terug aan de MBA-ers. Voort reageerde hij op de verschillende antwoorden met uiteenlopende doch plausibele verklaringen zoals die te vinden zijn in de Europese context. Na uitleg over de basisprincipes van de EU haalde Kaeding voorbeelden aan van enkele actuele en belangrijke kwesties in Europa, waaronder de vluchtelingencrisis, en plaatste ze in het licht van toekomstige ontwikkelingen met betrekking tot de verkiezingen en wetgeving. Hij besprak de verschillende partijen en coalities en spiegelde situaties uit verleden en heden aan een realistisch toekomstbeeld.

Nuttig en vermakelijk tegelijkertijd!

Tussen alle serieuze kwesties door was er volop ruimte voor humor en vermaak, omdat de MBA-ers zich dondersgoed realiseerden hoe hun verschillende culturele en professionele achtergronden een rol speelden in hun politieke oordelen. Iets dat deze sessie omdoopte tot een zeer levendig en plezierig samenkomen.

May van de Kerkhof: “Professor Kaeding is erin geslaagd ons scherp te houden. In een week vol met micro- en macro-economische vraagstukken, heeft de overkoepeling van de EU geholpen om weer een nieuw framewerk te creëren. De workshop was zeer nuttig in het kader van mijn dagelijkse werk waarin het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) vele statistieken aanlevert voor Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie. Om meer inzicht te krijgen in hoe partijpolitiek werkt in de verschillende instituten van de EU, waarom Euroscepsis groeit en hoe men bijvoorbeeld een meerderheid kan bewerkstelligen in de discussie van een belangrijk wetsvoorstel. Het gaf me een aantal nieuwe inzichten en handvatten, als gevolg waarvan de sessie zeker een aanwinst in het programma was.”

De sessie “Europees Bestuur en Integratie” door Prof. dr. Michael Kaeding maakte deel uit van een onderwijsmodule in de MaastrichtMBA; een flexibele executive MBA opleiding in deeltijd format, aangeboden door Maastricht University School of Business and Economics en gericht op ambitieuze professionals, managers en ondernemers wereldwijd die op zoek zijn naar handvatten om hun prestaties en die van hun instelling naar een hoger plan te tillen. De opleiding verruimt de blik op het functioneren van organisaties en biedt deelnemers de tools en de ruimte om een persoonlijke en authentieke leiderschapsstijl te ontwikkelen. Dit alles met een nauwe verbinding tussen de wetenschap en het handelen op de eigen werkplek.

Ga naar www.maastrichtmba.com voor meer informatie of neem contact op via info@maastrichtmba.com

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Economie, MBA. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s